Визии на кампанията

Портрети на надеждата

Хабитат България покани група артисти да “преведат” на езика на изкуството темата за предизвикателствата и възможностите на урбанизацията:
    • 75% от хората в света нямат документация за земята, на която живеят и са в постоянен страх от изселване.

    • В много държави жените нямат право да притежават земя или недвижимо имущество.

    • До 2030 г. се очаква населението в гетата да се удвои, достигайки 2 милиарда души.

Това се случва като част от Build Solid Ground, глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, която цели изграждане на критично разбиране и активно ангажиране с устойчивото развитие на градовете и общностите и за насърчаване на адекватни жилищни политики.

“До 2030 г. да се осигури достъп на всички до адекватни, безопасни и достъпни жилища и базови услуги и да се обновят гетата и бедните квартали.”

– Извадка от Дневен ред 2030 за устойчиво развитие на ООН.
Със силата на изкуството искахме да покажем, че всеки човек заслужава да има достоен дом и да се чувства защитен от заплахи към собствеността си.
Изкуството е един от най-ефективните начини за предаване на сложни послания, защото стреля право в сърцето. Артистите успяха да говорят за проблема, без да представят хората като безпомощни жертви. Стремяха се към разбиране, съпреживяване, не към съжаление. Илюстрираха не само какво не е наред, а и какво може да бъде. Говореха за предизвикателствата през своите портрети на надеждата.
*Кампанията е създадена в сътрудничество с глобалното креативно студио за социална промяна FineActs.

Може да разгледате всички илюстрации в галерията или във видеото в края на страницата.

Споделяме с Вас и вдъхновението на артистите, създали визиите.

Борислава КараджоваBorislava Willnevermadeit   

Исках да покажа идеята за дълъг и тежък път и колко колко ти е хубаво като се прибираш вкъщи, как това е най-хубавото място за теб. Но в същото време тази къща е летяща, като да не е твоя, като да е само мечта.

www.facebook.com/borislavawillnevermadeit

 

Деница Бояджиева 

Вдъхнови ме желанието на хората зад проекта илюстрацията да не е фокусирана единствено върху проблема – човеци, живеещи в крайни лишения, в тъжни подобия на домове, в страх и безизходица. А да бъде ведра, като усмивката, която всеки от нас може да има. И да постави тези хора, там където имат човешкото право да бъдат – в защитеното уединение на собствения дом.

www.denodada.blogspot.com

 

Севда Семер   

Беше ми трудно да измисля идея, която да не показва визуалните предразсъдъци, които имаме за гетата, счупените прозорци и прочее, но все пак исках да покажа нещо от несигурността, безизходицата, абсурдната ситуация на разделение. Хрумна ми този образ за къщата-картонена кутия, която може да се разпадне при първия полъх на вятъра или силен дъжд.

www.instagram.com/supakafka

 

Михаела Караджова – Stalkersince1993

Нарисувах хора, които образуват къща. Благодарение на това, че са заедно и буквално се подкрепят, те създават, устояват и успяват да запазят своя дом.

http://stalkersince1993.tumblr.com

 

Албена Цонева – Albena Limoni

Всеки човек е различен, всеки народ е различен и всеки дом трябва да бъде личен за този различен човек. Исках Човекът – къща да прилича едновременно на нещо по-голямо, на планина, на Земята дори.

www.instagram.com/albena_limoni

 

Елица Сърбинова

На фона на всичко, което не е наред, исках да нарисувам потенциала, какво е възможно – как биха изглеждали нещата, ако всичко е чудесно. Започнах с желанието да изобразя уют и спокойствие у дома – дали ще е садене на цветя в градината, щастливо очакване на детето с покупките, или двойка по пантофи…” 

www.elichkata.com

 

Даниела Янкова

Вярвам че светът днес, повече отвсякога, се нуждае от това да отключи в себе си качествата, които винаги е носел като: съпричастност, грижовност, нежност и съзидателност. Женският образ е с неизменно присъствие в образите, които създавам, той е първоизточникът на тези ценни качества. Домът за мен е образ на жена, въплъщаваща в себе си образа на майка и приятел. Докато създавах тази илюстрация феминизирах образа и на държавата и институциите в нея, като израз на надежда.” 

www.shadowschaser.com

 

Албена Цонева – Albena Limoni

Домът е където е сърцето – когато си далеч, когато ти се наложи да напуснеш дома си, когато нямаш дом – тогава трябва да пазиш винаги топлината в себе си. Защото там си ти, там е домът ти.

www.instagram.com/albena_limoni

 

Борислава КараджоваBorislava Willnevermadeit   

Да градиш дом е едно от най-важните, трудни, но удовлетворяващи неща на този свят. Като да засадиш и да поддържаш градина – отнема време, усилие и любов, но в един момент си обгърнат от избуяла красота и уют.

www.facebook.com/borislavawillnevermadeit

 

Михаела Караджова – Stalkersince1993

Така си представям съседството – комуникиращо и сплотено. Мисля, че това единство гради не само дом, а и един по-добър и розов свят.

http://stalkersince1993.tumblr.com

 

Деница Бояджиева 

Това е домът, от чийто покрив изследваш звездите; домът, в чиято градина потъваш с часове; домът, чийто въздух изпълваш с уханията на гозбата си; домът, зад чиито пердета споделяш целувки; домът, който често не можеш да имаш без силните ръце на грижовната общност.

www.denodada.blogspot.com

 

Теодор Георгиев 

За мен това, което прави сградата дом не са покривът и четирите стени под него, а какво се случва в пространството между тях – било то спокоен сън или полет на въображението сред мечтано бъдеще.

www.teogeorgiev.com

 

Мила Лозанова

Домът е като дърво. Закриля, дава въздух, живот. Но трябва и да се грижиш и да го поливаш.

www.instagram.com/lozanovamila

 

Деси Баева

Това, което най-много ме докосна, е половото неравенство и трудностите да имаш къща, ако си жена. Главната героиня в илюстрацията носи тениска с думи, които са свързани с нейната съдба и със смисъла на нейната битка: home, safe, equality, future. Нарисувала съм силуета на един град в далечината, като място, към което тя се е отправила и където ще намери всички неща, в които вярва и преследва.

www.instagram.com/dessybaeva

 

Розалина Буркова

Идеята е, чрез контраста между вън и вътре, да се демонстрира изконното спокойствие, защита, тишина и ред, която носи домът и че достъпът до това трябва да е човешко право на всеки.

www.instagram.com/thedrawingdoor

 

Илиан Илиев

Представите за дом са различни, затова исках да илюстрирам усещането, което ще накара повече хора да се припознаят. Със сигурност домът е мястото, където се срещаме с детето в нас и го караме да се чувства защитено, щастливо и сито. Неминуемо се сещаме за игрите и по-конкретно – за тази на гоненица. В нея имаше един начин, по който успявахме да си издействаме пауза и да се защитим — правехме „къща“ с двете длани, имитирайки покрив. Интересно е как личната неприкосновеност е проникнала в детската игра, повтаряйки основната ценност на домовете ни. И е жалко, че има толкова много хора по света, за които домът е място на страх и несигурност. Защото чувството, че сме сигурни и защитени, трябва да бъде с нас, където и да живеем.

www.instagram.com/ilian_iliev

 

За кампанията и организацията
Build Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. https://www.facebook.com/HabitatForHumanityBulgaria