Build Solid Ground в район “Средец”, град София

В рамките на най-големия глобален проект за достъп до жилище и жилищни права – Build Solid Ground, на 11.12.2020 г., г-н Александър Петков, заместник-кмет на район “Средец”, даде началото на информационен ден, посветен на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията. В него взеха участие 15 експерти в областта на устойчивото градско развитие от районната администрация, включително и г-н Трайчо Трайков, кмет на района.

В допълнение, в края на миналата и в началото на новата година се проведоха две доброволчески инициативи за подобряване на градската среда. Общо 20 доброволци, сред които служители на 77-ма детска градина “Магнолия” и 113-та целодневна детска градина “Преспа”, както и представители на районната администрация, се включиха в облагородяването на детските заведения.

Ремонтните дейности включваха различен вид обекти, като в ДГ 77 “Магнолия” бяха отремонтирани 100 м2 вътрешни помещения, a детските тоалетни чинии и казанчета бяха подменени. В ДГ 113 “Преспа” доброволците помогнаха за ремонта на 75 м2 вътрешни помещения и 150 м2 външна ограда. Благодарение на усърдната работа на всички участници, най-малките ще се радват на обновените детски градини.

Чрез проведеното мероприятие, Хабитат България цели да покаже, че пътят към устойчивите градове и достойния живот за всеки минава не само през държавни и общински политики, но и през личната ни отговорност и действията ни като граждани и съседи.

В рамките на тригодишната си кампания, Хабитат България посети 30 общини в цялата страна. През 2020 г. в проекта се включиха общините в Троян, Плевен, Свиленград, Кърджали, Добрич, Провадия, Враца, Оряхово, Варна – район Аспарухово и София – район Средец.

През 2018 г. и 2019 г. в кампанията участваха общините в Смядово, Търговище, Антоново, Габрово, Кюстендил, Дупница, Несебър, Бургас, Сунгурларе и София – район „Надежда“, Симитли, Павликени, Лясковец, Горна Оряховица, Ботевград, Самоков, Мездра, Стара Загора, Лом и Правец, както и университетите – Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Нов български университет (НБУ), Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) и Лесотехнически университет (ЛТУ). Над 2000 участници, сред които представители на общинската администрация, младежки и неправителствени организации, граждани и медии, се включиха активно в инициативите.

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg/


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.