Градовете държат ключа към възстановяването от пандемията, или как устойчивото развитие подкрепя икономиката

Градовете държат ключа към глобалното възстановяване от здравната криза заради COVID-19 и най-тежката рецесия от десетилетия. Това се посочва в доклад за световните градове през 2020 г., публикуван от агенцията на ООН за градските въпроси Habitat. Градовете са в епицентъра на огнището на COVID-19, като 95 процента от случаите на заразени са регистрирани в градските райони.

„С подходящи политики и подкрепящи рамки устойчивите градове с подобрени жилища и инфраструктура може да се възстановят от опустошителното въздействие на всякакви бедствия, включително и кризата с коронавируса“, коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в предговора си към доклада.

Докладът анализира вътрешната стойност на градовете за генериране на икономически просперитет, смекчаване на проблемите с околната среда, намаляване на социалното неравенство и изграждане на по-силни институции. Това показва как заедно те могат да доведат до трансформационни промени. Документът потвърждава, че добре планираните, управлявани и финансирани градове създават икономическа, социална, екологична и друга неизмерима стойност, която може значително да подобри качеството на живот на всички, посочва Маймуна Мохд Шариф – Изпълнителен директор на Програмата на ООН за населените места (ООН-Хабитат). „Урбанизацията може да се използва за борба с бедността, неравенството, безработицата, изменението на климата и други належащи глобални предизвикателства“, допълва тя.

Докладът анализира стойността на урбанизацията от икономическа, социална и екологична гледна точка, включително неизмеримата стойност, придаваща на градовете уникалния им характер. Той установява, че градовете генерират икономическа стойност, когато функционират ефективно, например чрез предоставяне на транспортни опции, които съкращават времето за пътуване и намаляват задръстванията, а това позволява по-продуктивна заетост. Екологичната стойност се генерира от компактни градове с проходими градски центрове, които използват природни решения, намаляващи общия им въглероден отпечатък.

Градските райони могат да намалят социалното неравенство, когато осигуряват жилища на достъпни цени за жителите с ниски доходи и създават безопасни пространства за маргинализирани групи, допълва се още в доклада. Когато градовете са добре планирани и управлявани, те също така създават нематериална стойност, като внушават гражданска гордост в градската идентичност и служат като центрове на културни традиции. Документът призовава националните правителства да създадат среда, която дава възможност на местните власти да събират приходи, да регулират земеползването, да планират растежа на градовете, да ограничат разрастването и да облекчат домакинствата, които обитават пренаселени жилища. В доклада се казва още, че местните власти трябва да събират приходи, с които да подобряват общинските услуги и обществените пространства.

Докладът подчертава ролята на Новата градска програма, 20-годишния план на ООН за устойчива урбанизация, като местна пътна карта за постигане на програмата за устойчиво развитие на ООН, включително целите за устойчиво развитие и Парижкото споразумение за изменението на климата. Ако към 2018 г. 4,5 млн. души от световното население са живели в градове, до 2050 г. се очаква две трети от цялото човечество, или 6,5 млрд. души, да живеят в градове. Това означава, че устойчиво развитие не може да бъде постигнато без значително трансформиране на начина, по който се изграждат и управляват градските пространства. За да станат градовете устойчиви, това означава да се създадат възможности за кариера и бизнес, безопасни и достъпни жилища и да се изградят устойчиви общества и икономики. Това включва инвестиции в обществен транспорт, създаване на зелени обществени пространства и подобряване на градското планиране и управление, така че да се насърчава приобщаването.

Миглена Иванова, гост автор по проект Build Solid Ground

Източници:
https://urbanoctober.unhabitat.org/wcd
https://unhabitat.org/world-cities-report-2020-the-value-of-sustainable-urbanization
https://www.undp.org/content/undp/en/home/sustainable-development-goals/goal-11-sustainable-cities-and-communities.html

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.