Сплотените общности – бъдещето на градовете, решението на предизвикателствата

Сплотените общности са от основно значение във времето на пандемията от Covid-19. Това коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод Световния ден на градовете, който се отбелязва всяка година на 31 октомври. Общностите са иновативни, устойчиви и инициативни в тези безпрецедентни условия, подчертава Гутериш. С очакването, че 68% от световното население ще живее в градски райони до 2050 г. спрямо сегашните 55%, генералният секретар на Организацията коментира, че общностите ще имат още по-голямо значение за бързо урбанизиращия се свят да реагира ефективно на пандемията и да се подготвят за бъдещи огнища на инфекциозни заболявания.

„Нека запазим това признание за тяхната стойност и поставим нашите общности в сърцето на градовете на бъдещето“, посочва той.

В отделно послание Маймуна Мохд Шариф, изпълнителен директор на Програмата на ООН за населените места (ООН-Хабитат), също призовава за използване на знанията и потенциала на общностите. „Трябва да признаем, че общностите трябва да бъдат в центъра на разработването на дългосрочни решения и трябва да ги изслушваме, тъй като техният опит на място ще ни помогне да изградим устойчивост и справедливост в бъдеще“, казва тя.

Градовете са жизненоважна част от глобалната човешка екосистема. ООН обобщава пет интересни факти за градовете от 2020 г.

До 2007 г. повече хора живееха в селските райони, отколкото в градовете. Сега около 55% от световното население живее в градове, според ООН. До 2050 г. делът на градското население вероятно ще достигне 68%. По-голямата част от този ръст ще е в африканските и азиатските страни.

До 2035 г. най-многолюдният град в света ще бъде Джакарта, Индонезия, като ще изпревари сегашния лидер Токио, Япония, който ще падне на втора позиция. На трето място ще е Чунцин, Китай, Дака, Бангладеш, и Шанхай, също в Китай. Заедно петте най-големи града в света ще бъдат дом на около 165 млн. души.

Въпреки експлозивния растеж, градските райони всъщност покриват само около 1% от повърхността на Земята. Терминът „градски райони“ може да бъде приложен, за да включва множество застроени райони. Няма обаче международно съгласувано определение за това какво е градска зона. Градовете обаче, въпреки малката площ, която заемат, са отговорни за 70% от глобалните емисии на въглероден диоксид. Повечето от емисиите се генерират от градския транспорт и от потреблението на енергия на сградите.

Ако градът е разпръснат и крайградски, с ограничен обществен транспорт, жителите му ще са по-зависими от частни превозни средства. Това положение може да се влоши, ако ключови услуги, като магазини и здравна помощ, не са на пешеходно разстояние или ако няма достатъчно транзитни възможности за работа. Добрата новина е, че справянето с този проблем може да се осъществи, поне отчасти, чрез по-добро градско планиране.

По света има 136 пристанищни града с население над един милион души. Повече от една четвърт от тях са на места, които са изложени на по-висок риск от наводнения. През следващите 50 години броят на хората, живеещи в градове с висок риск от крайбрежни наводнения, може да достигне 150 млн. души – трикратно увеличение спрямо приблизително 40 млн. души днес.

Миглена Иванова, гост автор по проект Build Solid Ground

Източници:
https://www.undp.org/content/undp/en/home/sustainable-development-goals/goal-11-sustainable-cities-and-communities.html
https://unhabitat.org/world-cities-report-2020-the-value-of-sustainable-urbanization
https://bankimooncentre.org/wp-content/uploads/2020/04/12_BKMC_SDG11-Best-Practices_Adamec_Franz_Holzinger-FINAL-March-2020.pdf
https://urbanoctober.unhabitat.org/wcd

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.