Чилийският архитект Алехандро Аравена, носител на наградата Прицкер, за устойчивото развитие на градовете

„Градовете са като магнити. Дори и без устойчив план за развитие, хората все пак ще продължат да се стичат към тях. Но ще живеят в ужасни условия.“
Това казва в речта си пред Конференцията на ООН за жилищата и устойчивото градско развитие „Хабитат III“ в Кито, Еквадор – легендарният чилийски архитект и носител на авторитетната награда „Прицкер“ – Алехандро Аравена. Очаква се 5 милиарда души да живеят в градовете по света до 2035 година. Това може да е добра, но може да бъде и много лоша новина.

Първо добрите новини
Положителното в този случай е, че обикновено хората живеят по-добре в градовете. За бедните това е начин за задоволяване на основните нужди. Смята се също така, че наличието на хора в концентрирано пространство прави изпълнението на обществените политики по-ефективно.
Градовете предлагат повече възможности за работа, образование, здравеопазване и дори за забавление и отдих. Те носят и обещанието за социална мобилност. А за определена част от обществото градовете са мощно средство за създаване на богатство. Накратко, големите населени места сякаш могат да се погрижат за всичко – от най-основните нужди до най-неосезаемите желания.

А сега лошите новини
Но има огромна заплаха пред човечеството. Аравена я нарича „3S заплаха“. Мащабът (Scale) и скоростта (Speed) на тази глобална урбанизация и оскъдността (Scarcity) на средствата, с които можем да й отговорим на този етап, нямат прецеденти в човешката история.
От трите милиарда градски жители днес, един милиард живеят под прага на бедността. След по-малко от две десетилетия пет милиарда души ще живеят в градовете, като два милиарда от тях ще са под прага на бедността.

„За да удържим на такъв растеж по хуманен начин, трябва да изграждаме град от един милион души всяка седмица, като харчим не повече от 10 000 долара на семейство. Ако не разрешим това уравнение, хората няма да спрат да идват в градовете, но ще живеят по кошмарен начин“, предупреждава чилиецът.
Залогът тук е не само бедността, но и неравенството. Градските неравенства често се отразяват по брутални начини – от разстоянието, което хората трябва да пропътуват от и до работа всеки ден, до липсата на качествени обществени пространства, удобства и услуги. Нищо чудно, че в периферията на големите населени места се натрупва толкова много гняв и негодувание.
Разбира се, този проблем не е изключителен за развиващите се страни. Богатите страни, въпреки че са задоволили всичките си основни нужди, изпитват подобен социален натиск, който прилича на една тиктакаща бомба.

Идеи за развитие на градовете
Дори ако се появят достатъчно време и пари за всички тези прииждащи хора, ще се стигне до друг сериозен проблем – екологична криза, до каквато би довел въглеродният отпечатък в днешния процес на строителство. Това не би било само „зелен“ проблем, но и голяма заплаха за сигурността. Според доклад на американското министерство на отбраната, следващите конфликти, войни и терористични заплахи ще бъдат предизвикани именно от изменението на климата.
Ето защо, трябва да преобърнем начина, по който разглеждаме връзката между икономическото развитие и добрите за живеене градове. Сегашният подход е първо една държава да създава богатство, а след като това бъде постигнато, хубавите градове да се появят автоматично, превръщайки се в своеобразен, пасивен резултат от икономическото развитие. Аравена обаче призовава за обратното – градоначалниците да осъзнаят, че добрите градове могат да бъдат източник на развитие.

За да се случи това обаче, се нуждаем от три неща: правилните закони, правилния финансов план и правилния дизайн. Що се отнася до върховенството на закона: в едно населено място правата на собственост понякога са неясни, така че бараките, които всъщност струват доста пари на местната управа, не могат да имат „паралелен живот като капитала“, както посочва икономистът Ернандо де Сото. Относно финансирането: има само един източник – собствените ресурси на хората. А по отношение на дизайна: важно е да има поне канализация и лесен достъп до чиста питейна вода.
Жизненоважно е и да се обърне внимание на факта, че в повечето случаи липсва регулация на зонирането, а това е основа на доброто градско планиране. Трябва да има смесен новоизграден град, в който едновременно съществуват жилищни, бизнес, търговски услуги и производствени дейности. При всички случаи това, което най-много липсва, е координация, а не пари. И точно такава би спестила огромни средства, същевременно привличайки инвестиции и създавайки богатство.

Архитектурата на първо място
Ролята, която архитектурата може да играе в създаването на по-устойчиви и жизнеспособни градове е ключов елемент от Програмата на ООН за 2030 г., в която икономическото приобщаване, социалното развитие и опазването на околната среда се сближават в универсална пътна карта за глобални действия. Тя бе подкрепена и от Алехандро Аравена.
„Живеем в градска епоха – което по принцип е чудесна новина, защото градовете имат перспектива за по-големи възможности, образование и работни места – но проблемът с мащаба и скоростта, с която се осъществява процесът на урбанизация, не може да се сравни с нищо досега“, сподели наскоро той пред ООН.

Как международната общност да реагира на подобно явление? Архитектът предлага решение, което самият той използва за работата си.
„Ние трябва да използваме собствения капацитет, идеи и ресурси на хората, за да осигурим по-добра среда. Трябва да създадем отворени системи, които да включват капацитета на населението да добавя стойност към своите условия на живот и възможности.“
Тази идея е в основата на работата на Аравена, тъй като дава икономическа възможност на по-малко привилегированите, смекчава последиците от природните бедствия, намалява потреблението на енергия и осигурява приветливо обществено пространство. Той на практика показва как архитектурата може да подобри живота на хората.

„Half a House“.

Примерът на Аравена
Чилиецът наистина е светило в работата си. Не само защото е носител на „Прицкер“, известна като Нобеловата награда за архитектура, не и заради многобройните си други отличия, а най-вече заради сериозното си намерение да предложи по-добър живот на хората.
Това си пролича и след земетресението край град Конститусион в Чили през 2010 г., обявено за най-силното земетресение в човешката история до този момент – с магнитуд 8.8 по Рихтер. Официално жертвите след трусовете са 525, а още десетки хора са изчезнали. Около 9% от населението на страната пък остава без дом.
Трагедията накара архитектите от Elemental, сред които бе и Алехандро Аравена, да изготвят нов градоустройствен план, включващ строежа на нови жилищни сгради за пострадалите. Тяхната идея обаче се оказала по-любопитна от очакваното – специалистите дали на хората по половин къща, създавайки проекта „Half a House“.

Това било напълно ново решение на проблема. Става дума за семпли, двуетажни къщи, разделени на две.
И докато едната част от сградата е напълно готова, другата половина представлява рамкирано, празно пространство, което трябва да бъде завършена от самите обитатели на къщата. Идеята се приема като триумф за съсловието на архитектите и ценното тук е, че не просто се изграждат домове, но и общности. „Половин къща“ са получили близо 500 от пострадалите семейства. А компанията Elemental успява да се вмести по брилянтен начин в един много ограничен бюджет.

Чилийската фирма и преди е представяла подобен проект, като идеята е живущите да персонализират постройките по свое усмотрение, за да могат, благодарение на собствените си усилия, да преврънат една къща в дом.

Визионери в градското развитие
Една чудесна новина от последните дни е, че Алехандро Аравена бе обявен за носител за 2019 г. на наградата „Никълс“ (ULI J.C. Nichols) за визионери в градското развитие.
Наградата „Никълс“ почита наследството на предприемача Дж. К. Никълс. Тя се връчва от американския Институт за градска земя (Urban Land Institute). Никълс е считан за един от най-креативните предприемачи в САЩ, що се отнася до използването на земята през първата половина на 20 век.
Аравена, жител на Чили през целия си живот, е първият латиноамериканец, който е удостоен с наградата. Тя признава неговия изключителен принос в изграждането на общности в световен мащаб, установяването на визионерски стандарти за високи постижения в областта на използването и развитието на земята и ангажимента за създаване на най-висококачествена среда за по-добър живот на обществото.

Чилиецът ще бъде отличен като 20-и лауреат на наградата и ще бъде лектор на есенната среща на Urban Land Institute за 2019 година, която ще се проведе от 18 до 21 септември във Вашингтон.
„Аравена и неговата фирма Elemental са еднакво известни с проекти от обществен интерес и социално въздействие, включително достъпни жилища, обществено пространство, инфраструктура и транспорт. Чрез своята работа, архитектът се фокусира върху справянето с ограничените ресурси със синтезирани дизайни, които решават предизвикателствата на големите градски, засягащи качеството на живот на хората“, казва журито, отредило наградата.

Холистичният подход на Elemental е този, който се застъпва и от самия Дж. К. Никълс. Още през 1919 г. той пише:
„Интелигентният план за град мисли едновременно безпристрастно за всички части на града и не забравя по-големите нужди на утрешния ден. Той е просто добър и практичен“.
Това твърдение остава вярно 100 години по-късно, казва Аравена, отбелязвайки, че всеки аспект на работата му – и неговата вяра в находчивостта на хората като решение на градските предизвикателства – е свързан с влагането на общия за всички смисъл.

В отговор на поредното високо отличие, той посочва:
„Когато създаваме проектно предложение, ние отчитаме всички аспекти едновременно и това, което проектираме, се адресира до всички характеристики – икономически, политически, социални, екологични, дори естетически – които формитат сграда или място.“
По думите на архитекта, ако работим здраво и не се страхуваме да преследваме мечтите си, ние всички имаме реален шанс да създадем интелигентно изградената среда, която да завещаем и на следващите поколения.

Катя Димитрова, гост автор по проект Build Solid Ground

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.