Пренаселеността на градовете – какво се случва със света и какви са решенията ( II част )

Нарастващият напредък в технологиите с всяка следваща година засяга човечеството по много начини. Една от тях е възможността да се спасят човешки животи и да се създаде по-добро медицинско лечение за всички. Пряк резултат от това е увеличената продължителност на живота и растежа на населението. През последните петдесет години прирастът в световен мащаб нараства с обезпокоителни темпове. В историята на човека раждаемостта и смъртността винаги са били в състояние на баланс, за да се поддържа устойчив растеж на населението, но днес той се нарушава и Земята започва бавно и постепенно да се пренаселва. Този проблем е особено осезаем в развиващите се страни. Индия ще стане най-населената страна в света до 7 години, когато се очаква да изпревари Китай по този показател. Нигерия, в която се наблюдава бърз демографски ръст, ще измести от третото място САЩ през 2050 г., сочи доклад на ООН.

Вече разгледахме кои са причините за пренаселеността, но нека да видим има ли и решения.
Колкото и апокалиптична да е картината, все пак няма нерешими въпроси. Бъдещето не е напълно мрачно, защото има някои стъпки, които, ако се предприемат навреме, балансът на земята ще се възстанови.

Сексуално образование
Сексуалното образование е първата линия на защита по темата за пренаселеността. Колкото повече децата имат познания за безопасния секс, толкова по-малко вероятно е те да имат непланирана бременност в ранна възраст. В ерата на интернет не можем да защитим децата от информация. Ще я намерят сами, ако са достатъчно любопитни. Затова ако ние като родители и учители, им разкажем за секса в безопасна, структурирана среда, можем да предотвратим дезинформиране и погрешно поведение.

Увеличаване на достъпа до контрацепция
Много непланирани бременности се случват в целия свят, защото жените и мъжете нямат достъп до контрацепция. Контролът на раждаемостта е изключително трудно да се получи в някои части на света, а когато се комбинира с лошо сексуално образование, резултатът често е непланирана бременност. Ето защо свободният достъп до нея и познанията за нея, са изключително важни.

Общо образование
Връзката между образованието и по-ниския коефициент на плодовитост е особено очевидна при жените, както показват статистическите данни от развитите и развиващите се страни. Образованието отваря врати и дава повече възможности за по-високоплатени работни места. Повече от всичко друго тя показва алтернативно бъдеще, независимо от това да имаш деца. В много развиващи се страни да станеш съпруга и майка е единствената перспектива, която виждат младите момичета. Когато посещават училище, те започват да разбират начин, по който могат да формират самостоятелен живот.

Да поставим картите на масата
Въпреки опасностите, които крие нарастващото население, много хора не знаят колко голям е проблемът. Повечето хора са наясно с екологичния проблем, но малцина знаят, че зад него стои заплахата от пренаселеността.

Промяна на правителствените политики
Дисбалансът в населението по света е огромен, както стана ясно по – горе. Ето защо правителствата трябва да вземат мерки за стимулиране на районите, където населението намалява или раждаемостта е ниска (данъчни и социални стимули), а на местата, където се наблюдава прекомерно увеличение да се вземат мерки за ограничението (вече споменахме за образованието и контрацепцията).

Жилищната политика
Един изключително важен въпрос, който стои пред градовете със свръхнаселение, е липсата на достатъчно като брой и като достъпност жилища.
Близо 900 милиона души по света живеят в гета, без достъп до прясна води и канализация, или адекватни жилища. До 2025 г. се смята, че 1,6 милиарда души – една пета от населението на света – няма да имат достъп до сигурни и достъпни жилища.
Както и в САЩ, доминиращият подход към глобалната жилищна криза е да се изградят мащабни субсидирани жилищни програми в бедняшките квартали, пренесени в периферията на градовете.

Ново проучване на Световния институт за ресурси (WRI) показва колко лоши са политиките по отношение на обществените жилища, акцентът върху собствеността на дома и проблематичните политики за използване на земята, водят до влошаване на условията в бедните квартали.
Повече от 330 милиона домакинства в света страдат от липсата на сигурно, адекватно и достъпно жилище, цифра, която ще нарасне с 30% до 440 милиона домакинства до 2025 година. През последните няколко десетилетия абсолютният брой на хората, живеещи в градските гета в световен мащаб, е нараснал от по-малко от 700 милиона през 1990 г. до 880 милиона през 2014 г. и ще продължи да се увеличава още през следващите десетилетия. В Индия и Китай приблизително една четвърт от населението живее в гета, а в Африка повече от половината от населението е поставено в недобри условия на живот. Жените и малцинствените групи по света са непропорционално концентрирани в гетата.

Доминиращата стратегия от 50-те до 80-те години на миналия век е изграждане на обществени жилища във високи сгради. През 90-те и 2000-та година се наблюдават опити за премахване на различията, облагородяване на бедняшките квартали и премахване на пречките групите в неравностойно положение да имат достъп до градската земя. През последното десетилетие обаче ставаме свидетели на връщане към мащабни субсидирани жилищни програми, които често са насочени към разрастващите се квартали в покрайнините на глобалните градове.
Изследването потвърждава, че бедняшките квартали не могат да бъдат успешно модернизирани без участието на общността. А участието на обществото се засилва, когато правителствата правят политика, която се основава на съществуващия им капацитет и подобрява достъпа им до градската инфраструктура.

Петя Ралчева, гост автор по проект Build Solid Ground

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.