„Малък дом“ – фотоистория от Вера Гоцева Lomovera

Откровено казано не знам откъде Илияна и Радо и семейството им намират сили да са позитивни всеки ден, защото точно тази вълна от положителна енергия и чисто човешка топлина е първото което видях, влизайки в дома им. А този дом представлява една единствена стая, в която спят всички, плюс огромния папагал и купищата детски играчки.

А, да не забравям и тежката дървена маса, на която се хранят съвсем задружно. Историята на Радо е история за непобедимия човешки дух, за силата на вярата в доброто. Преди няколко години той видял по телевизията предаване за организация, предоставяща дом на крайно нуждаещи се и си казал, че ще се обади. Днес семейството му е четиричленно, синовете са в активна възраст и всички заедно гледат в посока на новата си къща, над която остава само малко финална работа.

От едната стая на апартамент в “Овча купел”, те ще се преместят в малка къща в Костинброд, построена от Хабитат България. “Нищо няма да ни липсва”, смеят се Илияна и Радо, като ги питам как ще сменият големия за малкия град, “Много по-важно ми е да имаме място за всичко и децата да ритат футбол на воля”, допълва той. Със сигурност в стаята, в която влязох за тези снимки нямаше място не просто за още футболни топки, а нямаше място за нищо повече. Лесно може да те хване клаустрофобия ако прекараш повече време там и затова е удивителна способността на тези хора да се усмихват, да знаят, че мечтите се сбъдват дори и след години, да имат търпението да ги чакат.

Много често обаче в подобни лоши жилищни условия живеят хора в пълна безнадеждност, такива, които отдавна са спряли да се усмихват. А тези семейства са много. Много повече дори отколкото може да се види в официалните статистики. Над 395 000 души в България живеят по трима и повече човека в стая и те формират групата на крайно-нуждаещи се от социални жилища или помощ за подобряване на жилищните си условия.
Над милиард са хората по света, които живеят в гета и пренаселени нестандартни жилища. Всички те заслужават достоен дом. Всички ние също. Можете да научите повече по темата от блога на Хабитат България на www.buildsolidground.bg

Вера Гоцева Lomovera, гост фотограф по проект Build Solid Ground

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.