Концепцията „Housing Plus” – един от най-мащабните проекти за градска регенерация

В края на 90-те години на XX век се развива идеята „Housing Plus”, която идва от осъзнаването, че в развитието на социалните жилища са били пренебрегвани по-широките социални, икономически и екологични фактори.
През 1998 г. група от 65 експерти на жилищни асоциации декларират необходимостта от приемане на този нов подход към жилищната среда. В резултат жилищните асоциации в цяла Великобритания са ангажирани в инициативата „Housing Plus”, чиято главна идея е, че средата за обитаване се състои не само от тухли и хоросан.

Подходът на концепцията „Housing Plus” е приложен в мащабния жилищен проект за градска регенерация на Glasgow Housing Association (GHA), Великобритания. По своята същност и мащаб това е най-голямата програма за градска регенерация в Европа, осъществена в началото на XXI век Той обхваща инвестиционна програма за 1,2 милиарда лири в рамките на над десет години.

Проектът включва дейности по реконструкцията на над 70 000 жилища и създаването на 11 000 работни места и места за обучение. Той предвижда прилагането на системен подход за управление на активите и поддръжката на сградите по време на жизнения им цикъл, която да включва висококачествени ремонти и услуги.
Към момента на нейната реализация това е най-голямата програма за разрушаване на жилища в Европа. Като резултат 16 500 семейства са настанени в нови жилища, разрушени са 71 високи жилищни сгради, създадени са устойчиви и живи общности, където хората искат да живеят.

Проектът включва и изграждането на над 1 200 нови жилища по програма за смесен тип обитаване – наемни и собствени жилища.
Осъществяването на проекта води до нарастване на стойността на активите вследствие на извършваните подобрения. Предвидено е строителството на нови 4 800 жилища за седем години.
Проектът се осъществява в стратегическо партньорство с общината в Глазгоу и шотландското правителство с фокус върху осем зони за градска регенерация в града. Акцентът на проекта е върху създаването на устойчиви общности, защото според неговата концепция „това е истинската стойност на жилището”.

Създаден е инвестиционен фонд за „зелени къщи“ в размер на 5.6 милиона лири за строителство на 265 нови къщи. Започната е програма за изграждане на фотоволтаични инсталации на 500 жилища. Предвидено е строителството на най-големия в Шотландия когенератор (CHP) за комбинирано производство на електро и топлинна енергия – Cube Wyndford, за 1 500 жилища.
Основната цел е постигането на по-висока енергийна ефективност с оглед намаляване на сметките на наемателите.

Източник: доклад „Социални жилища и жилищна политика в Страните от Западна Европа и САЩ“ с автор д-р Елеонора Гайдарова, Председател на Управителния съвет на Съюза на асоциациите на собственици в България.
Миглена Иванова, гост автор по проект Build Solid Ground

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.