Build Solid Ground в Университетa по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

В рамките на най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права – Build Solid Ground, Хабитат България започна серия срещи български университети, посветени на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

По повод Световния ден на урбанизма в сградата на Университетa по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София се проведе информационна среща „Устойчиви градове“, в която се включиха 40 студента от Архитектурен факултет, Катедра Градоустройство. Събитието откри доц. д-р арх. Елена Димитрова, дългогодишен преподавател в университета.

По време на работната среща се разгледаха възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тема на дискусията бе и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план 75% от хората нямат подходяща документация за земята, на която живеят и милиони живеят в постоянен страх от изселване. Същевременно те не желаят да напуснат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

Под ръководството на Студентски съвет към УАСГ, който взе аквивно участие в организацията на събитията по повод Световния ден на урбанизма, се проведе и доброволческа акция за подобряване на градската среда. Общо 30 студенти, част от които настоящи и бъдещи членове на Студентския съвет се включиха в екипа от доброволци, извършил ремонтните дейности на пет читални, намиращи се на територията на Студентски град в София. Строително-монтажните дейности включваха обработка на стените и подмяна на подовото покритие.

В рамките на срещите в университетите в България Habitat for Humanity търси провокиране на интерес у студентите по въпросите на урбанизацията, както и изследване на техни предложения за иновативни решения по проблемите, фокус на кампанията.

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.