Как 36 града-пионери ще използват новите технологии, за да станат по-устойчиви

Общо 36 града в 22 държави на шест континента въвеждат нова пътна карта за безопасно възприемане на нови технологии като част от Глобалния алианс за интелигентни градове на Г-20. Градовете са изправени пред решаването на спешни предизвикателства, поставени от пандемията, както и други големи смущения, които се очаква да завършат с бюджетна криза. Само в САЩ може да се окаже, че недостигът на средства за развитието на градовете е за около 1 трлн. долара, предупреждава Глобалният икономически форум.

Градовете се нуждаят от данни и иновации, за да станат по-устойчиви, отзивчиви и ефективни. Все пак няма глобална рамка за това как градовете трябва да използват тези технологии или данните, които събират, по начин, който защитава обществения интерес. Това ще се промени с пускането на нова пътна карта от Глобалния алианс за интелигентни градове на Г-20. Тя е предназначена да даде на градовете процедурите, законите и разпоредбите, които им трябват, за да използват отговорно новите технологии.

„Градските правителства са на първа линия на световната криза и трябва да могат да действат бързо и решително, за да ограничат тази пандемия и да определят курс за икономическото възстановяване“, коментира Джеф Мерит, ръководител на програмата за градска трансформация на Световния икономически форум.

Технологиите са основен инструмент в тази борба, но правителствата не могат да рискуват да попаднат в капаните, свързани с неприкосновеността на личния живот и сигурността.

За да започне приемането на пътната карта, алиансът определя група от 36 града-пионери, които ще си сътрудничат с глобални експерти, за да подобрят своите градски политики в области, вариращи от защита на поверителността и киберсигурност до по-добри услуги за хора с увреждания и по-добро широколентово покритие. В списъка с градове влизат Барселона и Билбао в Испания, Бангалор в Индия, Буенос Айрес и Кордоба в Аржентина, Бразилия в Бразилия, Истанбул в Турция, Карлсруе в Германия, Лийдс във Великобритания, Манила във Филипините, Меделин в Колумбия, Мелбърн в Австралия, Сан Хосе в САЩ, Торонто в Канада, Дубай в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и други.

Световният икономически форум стартира инициативата Глобален алианс за интелигентни градове на Г-20 през 2019 г. Алиансът обединява общинските, регионалните и националните правителства, партньорите от частния сектор и жителите на градовете около споделен набор от основни ръководни принципи за внедряване на интелигентни градски технологии. Усилията имат за цел да насърчат по-голяма отвореност и доверие, както и да създадат стандарти за начина, по който тези данни се събират и използват. Форумът има за цел да разработи нови насоки за глобално управление за отговорно използване на данни и цифрови технологии в градска среда.

Мрежата например помогна на Руанда да напише първата в света гъвкава регулация за безпилотните летателни апарати. Тя разработва и проектира първия по рода си протокол за безопасност и сигурност на интернет на нещата в индустрията и създава рамка за политика на личните данни. Данните показват, че в световен мащаб над 1 млрд. души живеят в претъпкани градове с неадекватни жилища и се очаква броят им да достигне 1,6 млрд. души до 2030 г. За да бъде решен този проблем, по света трябва да бъдат строени по 96 хил. жилища всеки ден и те трябва да бъдат част от зеления преход. За целта са необходими широки партньорства, политики за бедните и регулации и иновации, необходими за подобряване на градовете.

Миглена Иванова, гост автор по проект Build Solid Ground

Източници:
https://urbanoctober.unhabitat.org/wcd
https://moderndiplomacy.eu/2020/10/31/world-cities-day-value-communities-today-and-for-the-future/
https://www.smartcitiesworld.net/news/news/36-cities-chosen-to-chart-a-course-towards-the-future-5869
https://urbanoctober.unhabitat.org/node/8

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.