Build Solid Ground в град Троян

В рамките на най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права – Build Solid Ground, Хабитат България продължава своята серия срещи в български общини и университети, посветени на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

На 12-ти октомври в конферентната зала на Oбщина Троян се проведе информационна работна среща, в която се включиха 40 участника, главни експерти от различни звена на общинската администрация. Събитието откри г-жа Розалина Русенова, зам.-кмет с ресор „Oбразование, култура, социални и младежки дейности“ в Община Троян.

По време на работната среща се разгледаха възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тема на дискусията бе и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план 75% от хората нямат подходяща документация за земята, на която живеят, и милиони живеят в постоянен страх от изселване. Същевременно те не желаят да напуснат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

В допълнение, в следобедните часове на същия ден стартираха редица доброволчески акции за подобряване на градската среда, в които се включиха, както жители на град Троян, така и общински служители. Над 30 доброволци, сред които младежи от Общински младежки съвет – Троян, помогнаха за облагородяването на няколко района в града – стадион „Чавдар“, градинката при „Дъскотина“ и градинката при обновената улица „Захари Зограф“.

Всички доброволци подкрепиха идеята за превръщането на тези емблематични за града места в по-приветливи зони за отдих и спорт. Сменена бе табелата на стадион „Чавдар“, боядисани бяха оградите на входа и тези в зоната на седалките. Подготвени бяха спортните съоръжения с грунд, след което бяха боядисани с двукомпонентна боя. В градинката на „Дъскотина“ доброволците боядисаха пейки, поставиха липсващите дъски на пейките, боядисаха беседката като първо я укрепиха и отремонтираха съществуващата маса с нови дъски. С нова боя са вече и пейките в градинката при ул. „Захари Зограф“, като предварително бе свалена старата боя.

Чрез проведеното мероприятие, Хабитат България цели да покаже, че пътят към устойчивите градове и достойния живот за всеки минава не само през държавни и общински политики, но и през личната ни отговорност и действията ни като граждани и съседи.

В рамките на тригодишната си кампания, Хабитат България ще посети общини в цялата страна. Планираните за 2020 г. общини са: Троян, Плевен, Свиленград, Кърджали, Добрич, Провадия, Враца, Оряхово, Варна – район Аспарухово и София – район Средец.

През 2018 г. и 2019 г. в кампанията участваха общините в Смядово, Търговище, Антоново, Габрово, Кюстендил, Дупница, Несебър, Бургас, Сунгурларе и София – район „Надежда“, Симитли, Павликени, Лясковец, Горна Оряховица, Ботевград, Самоков, Мездра, Стара Загора, Лом и Правец, както и университетите – Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Нов български университет (НБУ), Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) и Лесотехнически университет (ЛТУ). Над 2000 участници, сред които представители на общинската администрация, младежки и неправителствени организации, граждани и медии, се включиха активно в инициативите.

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg/


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.