Build Solid Ground в Лесотехническия университет (ЛТУ) – София

В рамките на най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права – Build Solid Ground, Хабитат България започна серия срещи в български университети, посветени на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

На 25-ти октомври в сградата на Лесотехническия университет (ЛТУ) – София се проведе информационна среща, в която се включиха 40 участника – преподаватели и студенти от Факултета по екология и ландшафтна архитектура. Събитието откри проф. д-р Мариана Дончева-Бонева, декан на Факултета по екология и ландшафтна архитектура към ЛТУ.

По време на работната среща се разгледаха възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тема на дискусията бе и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план 75% от хората нямат подходяща документация за земята, на която живеят, и милиони живеят в постоянен страх от изселване. Същевременно те не желаят да напуснат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

В допълнение, в следобедните часове на същия ден стартира доброволческа акция за обновяване на съществуващата читалня в бл. 21А в Студентски град. Общо 40 доброволци, сред които студенти, преподаватели и служители се включиха в инициативата и помогнаха за подобряването на условията на живот и учене в ЛТУ. Проектът се реализира под ръководтсвото на гл. ас. Десислава Данчева, в екип с доц. Екатерина Тодорова, доц. Диана Каратотева, гл. ас. Христина Банчева, докторант Савина Бранкова, инж. Христина Стефанова и др.

Преди реализация на инициативата, читалнята е била в много лошо състояние – тапетите по стените на помещението са били скъсани, балатумът на пода е бил износен, липсвали са осветителни тела. По тези причини читалнята не се е използвала по предназначение, а като временен склад.
След извършването на редица ремонтни дейности като шпакловане и боядисване с латекс на стените и тавана, поставяне на нови тапети, ламиниран паркет и первази, подмяна на старите контакти, кабели и осветителни тела с нови, пребоядисване на дограмата и радиаторите и др., читалнята е напълно обновена и вече може да се използва по предназначение от живущите в общежитието студенти.

Чрез срещите в университетите в България, Хабитат България търси провокиране на интерес у студентите по въпросите на урбанизацията, както и изследване на техни предложения за иновативни решения по проблемите, фокус на кампанията.

В рамките на тригодишния проект, Хабитат България ще посети общо шест университета в цялата страна. През 2018 г. и 2019 г. в кампанията се включиха Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Нов български университет (НБУ), Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) и Лесотехнически университет (ЛТУ).

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света.
http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.