Защо да бъдете доброволец в страните от третия свят?

Доброволчеството и каузите, с които си помагаме, ни движат напред. Новата програма на ООН за развитие, наречена: „Да преобразим света: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“, има амбициозната цел до 2030 г. да се осигури достъп на всички хора до адекватни, безопасни и достъпни жилища и базови услуги и да се обновят гетата и бедните квартали.

И точно тук вие също можете да помогнете.

Ако идеята за доброволчество е вече в ума ви, значи сте на съвсем прав път. Това е ясен знак, че вече разбирате колко много нашият свят се нуждае от повече доброволци. Ние от Хабитат България също ви насърчаваме да се занимавате с подобна дейност, защото тя носи многобройни ползи както на хората, които ще помогнете, така и за самите вас.
Дори не е нужно да членувате в някоя организация или да работите на пълен работен ден, за да извършвате добри дела – всичко зависи от вашето време и ангажименти, но дори веднъж месечно, включвайки се в благородна кауза, вие ще усетите чувството да сте значими и нужни. И след това няма да искате да се разделите с него!

В този текст ще изброим само няколко от многобройните причини, поради които всеки би искал да участва в такъв вид организация в даден момент. Надяваме се, че това ще ви вдъхнови да направите тази крачка и да дадете своя принос за променянето на света към по-добро.

Да, вие сте необходими
Много е важно да запомните, че доброволците дават възможност на организацията да спестява финансови ресурси от дейностите, които те извършват безвъзмездно., Като доброволец, вие сте един скъпоценен камък, защото даването на време и внимание е най-големият подарък, който всеки един от нас може да даде на друго човешко същество.
Вие правите реална промяна в живота на тези, за чиито права се бори организацията. Тези усилия изграждат различни елементи, а на базата на тези елементи се създават цели общности. Някои от тях включват подкрепа на семействата с грижи за деца, възрастни или болни хора, подобряване на образованието чрез преподаване на уроци, стимулиране на общественото здраве, защита на животните, подкрепа за младежта и други.

И, вярвате или не, но отделянето на време за добра кауза, прави чудеса за вашето физическо и психическо здраве. Нивата на стрес се намаляват и настроението ви се подобрява – това е научно доказано от медицината. Оказва се всъщност, че като фокусирате усилията си върху другите, е по-вероятно да повишите позитивните си емоции. Много е интересно, че така минимализирате вашите с години утвърждаващи модели на новия свят, създаващи напрежение. Неслучайно ви казахме, че доброволчеството е не само помощ за другите, но и помощ за самите вас.

Може би най-ценното нещо е, че участието в благородни каузи ви помага да научите различни неща за хората и културите, които водят до вашия личен и професионален растеж. Доброволците често откриват скрития си талант и страст, а това директно подобрява самочувствието и усещането им за принадлежност към света. Обществото, в което доброволно участвате, също се учи от вас, тъй като сте хора от различни среди с различно мислене.

Разбира се, списъкът с ползи от доброволчеството е меко казано неизчерпаем. Така например вие придобивате социална отговорност, можете да повишите значително професионалния си опит, както и да допринесете за доброто име и развитие на родната си държава и на тази, на която в момента помагате. А това, което наистина има значение е, че вие просто сте носители на промяна. Промяна към по-добро, за каквато всички мечтаем.

Защо да помагате на хора от третия свят?
Както виждате, има много причини да се заемете с това да сте истински полезни на други хора. И най-логично е да го направите там, където нуждата е най-голяма. Разбира се, по цял свят има страдащи от бедност, болести и неравноправие хора, но за никой не е тайна, че най-тежка е обстановката в страните от третия свят. Ето защо ви препоръчваме, ако имате желание и възможност, да насочите своята енергия в помощ на бедстващите там.

Ще споделим с вас някои от предимствата на доброволчеството в третия свят, като отново ще ви докажем, че ползите са и за вас. Например, ако сте с пътешественичеки дух и сред любимите ви занимания е да пътувате, тук може да съчетаете интересите си. Помагайки на хора от цял свят, вие без съмнение имате реалната възможност да го обиколите така, както сте си мечтали винаги. Повечето европейци се ограничават до Рим и Париж например и други ключови точки от Стария континент, в някои случаи и до екзотични острови, но авантюристичното, задълбочено пътуване не се случва на всеки. Като доброволци вие ще пътувате много, ще влизате в близък контакт с различни култури и ще опознавате планетата като през микроскоп. Това ще обогати мирогледа ви, вашите ум и душевност, а тогава ще разберете какво наистина означава да пътешестваш.

И, да, може би е малко егоистично, че споменаваме личните ползи, които носи, но ние упорито вярваме, че международното доброволчество има потенциала да променя хората към по-добро, а това от своя страна ще насърчи промяната в света. Всяка благородна кауза е фатална за предразсъдъците, фанатизма и тясното съзнание.
Освен това доброволчеството ви смирява, защото отваря очите ви за големия свят и за това колко много и колко различни хора съжителстват на тази земя. Много бързо разбирате, че светът не се върти около вас, а това има страхотна лековита и одобряваща сила. И осъзнавате, че вашите проблеми не са толкова големи в глобалния мащаб на нещата.

Държави, в които можете да бъдете много полезни
Хаити
През януари 2012 г. огромно земетресение разтърси Хаити, което допринесе за масови проблеми в тази и без това тревожна държава. Миротворците на ООН сега са разположени там, опитвайки се да подобрят безопасността и условията на живот на местното население.
Южна Африка
Посещаването на Южна Африка може да бъде едно от най-удивителните преживявания в живота ви, но тази страна е и една от най-опасните в света. Процентът на престъпността тук е много по-висок от повечето други държави. Нуждата от доброволци обаче е много голяма, тъй като има и големи проблеми с ХИВ, СПИН, малария и други болести.
Ел Салвадор
Тази малка страна в Южна Америка е добре позната като туристическа дестинация, което се дължи главно на грандиозното й крайбрежие, където могат да се видят красиви бели пясъчни плажове. Ел Салвадор страда от различни проблеми, свързани с банди и високо ниво на престъпност. Не е необичайно да видим армията, разположена на улиците и контролните пунктове, разположени на места като Сан Салвадор.
Палестина
С бурната история, крайната бедност и постоянният конфликт с Израел, Палестина е непредсказуема и нестабилна страна за пътуване. Това е място, в което можете да посетите като туристи, да карате ски и да видите чудесни забележителности, но военното напрежение е значително. Има благотворителни проекти, създадени, за да помогнат на младежите за по-качествено образование и доста организации набират международни участници.
Кения
Туризмът е от огромна полза за развиващата се икономика на Кения и хиляди международни доброволци са добре дошли тук всяка година. Бракониерството на слонове в Кения обаче е огромен проблем, но вие можете да играете значима роля в справянето с него.
Всички тези държави имат нужда от помощ, но, естествено, почти няма място, където вашата доброволческа дейност да не е необходима. Не е трудно да намерите програма за държава, към която проявявате интерес и можете да бъдете сигурни, че ще бъдете посрещнати с отворени обятия.

Можете също така да проследявате инициативите на Habitat for Humanity – международна неправителствена организация, чиято основна цел е подобри достъпа до земя и жилища в глобален мащаб. Други ключови цели са подкрепа на етническото, расовото и половото равенство, насърчаване на екологичния и природосъобразен начин на живот, борбата с неправдата и всички нейни измерения. Ето защо ще се радваме и ако се обърнете към нас за съдействие, ако искате да се включите в благотворителна кауза, но не знаете каква или къде точно.

Помнете, че всички сме на тази планета, за да си помагаме. И, както пишеше Ърнест Хемингуей, „човекът не е остров, вътре в себе си в затворен“. Затова имаме ангажимента да даваме своя принос към постигането на един по-добър свят за живеене – в крайна сметка това касае и самите нас! Не се съмнявайте, че доброволчеството ще ви накара да се чувствате по-добре. Не се съмнявайте, че е огромна стъпка за някой, който чака да я направите.
Катя Димитрова, гост автор по проект Build Solid Ground

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.