Build Solid Ground в град Кюстендил

В рамките на най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права – Build Solid Ground, Хабитат България започна серия срещи в български общини, посветени на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

На 16-ти октомври в сградата на парк – хотел „Кюстендил“ се проведе информационна работна среща, в която се включиха 34 участника, представители на медии, граждански и неправителствени организации, общински съветници и служители на общинската администрация. Събитието откри инж. Росица Плачкова, заместник-кмет „Инвестиционна политика“ на община Кюстендил.

По време на работната среща се разгледаха възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тема на дискусията бе и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план 75% от хората нямат подходяща документация за земята, на която живеят, и милиони живеят в постоянен страх от изселване. Същевременно те не желаят да напуснат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

В допълнение, в следобедните часове на същия ден стартира доброволческа акция за подобряване на градската среда, в която се включиха, както жители на града, така и общински служители. Близо 40 доброволци, сред които и инж. Росица Плачкова, заместник-кмет „Инвестиционна политика“ на община Кюстендил, кметове на села и кметски наместници, общински съветници и представители на неправителствени организации, помогнаха за облагородяването на детска площадка разположена в центъра на града.

Доброволците поставиха нови дървени ограждения, подновиха улеите на част от пързалките и монтираха нови детски съоръжения, кошчета за смет и ударополагаща настилка за по-голяма безопастност на децата при игра. Всички пейки в градинката на детската площадка бяха пребоядисани, с цел създаване на още по-приятна среда, както за децата и техните родители, така и за всички жители на град Кюстендил.

Чрез проведеното мероприятие, Хабитат България цели да покаже, че пътят към устойчивите градове и достойния живот за всеки минава не само през държавни и общински политики, но и през личната ни отговорност и действията ни като граждани и съседи.

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.