Социалните жилища в Европа – добри практики и примери

Бързите темпове на урбанизация и световната криза от 2007 г. доведоха до бърз спад на броя налични достъпни и социални жилища на фона на все по-нарастващите нужди от такива. Някои градове обаче успяват да контролират в известна степен проблема. Техните добри практики могат да бъдат последвани и адаптирани към местните реалности в други градове – например оползотворяване на неизползвани индустриални и други пространства, осъществяване на целенасочени национални програми и т.н.

Данни на ООН показват, че в Европа картината и управлението на социалните и достъпни жилища е много различна.
В България например делът на социалните жилища от общия брой жилища е едва 2%, но от жилищата, отдавани под наем, достига 40%.
В Австрия числата са съответно 21% и 53%, в Чехия – 20% и 61%, в Дания – 20% и 43%, в Унгария – 4% и 66%, в Румъния – 2% и 58%, и т.н.
В Брюж, Белгия, например местната администрация е построила комплекс на територията на бивш затвор. Мястото е централно и отделя туристическата зона на града от жилищните квартали. Комплексът е строен в периода 1997-2002 г. В него има 80 жилища, подземен гараж и търговски обекти.
Комплекс с достъпни жилища е изграден и в южен Ротердам, Холандия, който преживява сериозна трансформация в последните години. Проектът представлява микс от частни и социални жилища. Жилищата са общо 625 – различни по брой спални и квадратура апартаменти, както и еднофамилни къщи.
Знаков проект за Хелзинки, Финландия, е Kannelniiti в западната част на града. Той е строен по национална програма, започнала през 1997 г. и финансирана от финландското правителство с цел популяризиране използването на дърво в жилищното строителство и архитектура. Жилищният комплекс е строен на територията на някогашно училище. В строителството са използвани възобновяеми материали (дърво и други), а жилищата са и частни, и общински (социални и достъпни).
В Копенхаген, Дания, също се обновяват стари пристанищни райони, като част от строителните дейности се изграждат и достъпни жилища. Много от тях са всъщност трансформирани стари складове.

По подобен модел е трансформирана старата университетска болница в Осло, Норвегия, която се мести в нов комплекс през 2000 г. Старите й сгради са превърнати в екологичен жилищен комплекс, като освен жилища там има и офиси, търговски пространства и училища.
В Монтрьо един от характерните нови жилищни комплекси със социални жилища е строен в емблематичен район на града, който някога е бил център на земеделието в региона. В Барселона от 2004 до 2010 г. е изграден жилищен комплекс с достъпни жилища за млади хора, като инвестицията е изцяло на общината.
В Лондон също се реновират стари индустриални пространства по брега на Темза, както и в Берлин например.
В много градове обаче все още не са оползотворени терени и стари сгради и складове, които биха могли да са едно от решенията на проблема с недостига на жилища. Такъв терен е например старото летище Темпелхоф в Берлин, за чиято трансформация се проведе и местен референдум, или старото международно летище в Атина, върху което още не се строи заради административни спънки и бюрокрация.

Механизмите за финансиране на проектите са различни. Един вариант е те да се реализират с капиталова инвестиция от бюджета, която да се възвръща от бъдещите приходи от наеми и съпътстващи услуги за наемателите. Съществува и механизъм за финансиране с кредити, който включва и различни форми на директни или индиректни субсидии, подпазарни лихвени нива, гаранции от държава или община (публичен сектор), ако кредитът е за частен инвеститор и т.н. Вариант за подкрепа е и осигуряването на евтина общинска земя за строителство или терени на други публични структури, субсидии за жилищни асоциации (моделът в Англия), директно финансиране на проекти, различни гаранционни схеми, емитиране на облигации и други. Важно е за изграждането на достъпни и социални жилища да се ангажират и частни капитали, което обаче все още крие доста рискове и не е популярно.
Миглена Иванова, гост автор по проект Build Solid Ground

За кампанията и организацията
Solid Ground е глобалната застъпническа кампания на Habitat for Humanity за достъп до жилище и жилищни права, работеща в над 30 страни по света. http://buildsolidground.bg
https://habitat.org/emea/impact/our-campaigns/build-solid-ground
http://solidgroundcampaign.org
Хабитат България е националната организация на Habitat for Humanity International – глобална организация, работеща в над 70 страни в целия свят по жилищната проблематика и реакция по време на криза. http://hfh.bg


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отбелязаните с ( * ) са задължителни! Вашият коментар ще бъде публикуван под името, което сте посочили, но Вашата електронна поща и сфера на дейност няма да бъдат публикувани, а ще послужат, за да направим работата на Build Solid Ground по-добра.